Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler Hakkında Uzmanlardan Öneriler

Hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığına olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, kalbe iyi gelen besinlerin önemini vurguluyor.

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının damar ve kalp sağlığını tehdit ettiğini dile getiren Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, kalbin vücuda hayat pompaladığını ve bu nedenle korunmasının önemine değindi. Beslenme alışkanlıklarında yapılacak küçük değişikliklerin, damar sağlığını olası rahatsızlıklara karşı güçlendirebileceğini belirtti.

1. Yaban Mersini

Yaban mersini, damarları oksidatif stresten koruyarak kan damarlarının elastikiyetini artırır ve dolaşım sistemini destekler.

2. Yağlı Balık

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan yağlı balıklar, iltihabı azaltır, kan basıncını dengeler ve damar tıkanıklıklarını önler. Haftada en az 2 kez yağlı balık tüketimi önerilir.

3. Zeytinyağı

Zeytinyağı, damar sertliğini önleyen tekli doymamış yağlar ve polifenoller içerir. Akdeniz diyetinin zeytinyağı ile zenginleştirilmiş versiyonunun damar hastalıklarını azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

4. Ispanak

Ispanak, folat, magnezyum ve nitratlar bakımından zengin olup damarları genişleterek kan akışını artırır. Yeşil yapraklı sebzelerin damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu araştırmalarla belirlenmiştir.

5. Bitter Çikolata

Yüksek kakao oranına sahip bitter çikolata, damarları genişleterek kan dolaşımını rahatlatır, tansiyonu düşürür.

6. Ceviz

Ceviz, omega-3 ve E vitamini açısından zengin olup anti-inflamatuar özellikleri sayesinde damar duvarlarını korumaya yardımcı olur.

7. Domates

Domates likopen içeriğiyle damar duvarlarındaki hasarları azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunur.

8. Yulaf

Yulaf, içeriğindeki beta-glukan sayesinde kolesterolü düşürerek damarları korur.

9. Sarımsak

Sarımsak, allicin içeriğiyle damarları gevşetir ve kan basıncını düşürür.

10. Yeşil Çay

Yeşil çay, damar iltihabını azaltır, kolesterolü dengeler ve kalp krizi riskini azaltır. Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde temel önem taşıdığını vurgulamaktadır.

Kalp sağlığını destekleyen besinleri düzenli olarak tüketmek, sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Related Posts

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Tütün ürünlerinin sadece akciğere değil, baş ve boyun bölgesindeki dokulara da hayati boyutta zarar verdiğinin söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, baş ve boyun kanserleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kene temasları artıyor: Hangi bölgeler riskli?

Kene temaslarına karşı vatandaşları uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalık. Doğadan eve döndükten sonra mutlaka vücudun kene açısından kontrol edilmesi lazım. Eğer bir kene fark edilirse kesinlikle elle çıkartılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.