Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu? Küresel petrol piyasalarında neler oluyor? 30 Nisan 2025 Çarşamba petrol fiyatları

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Devam Ediyor

Brent petrol, uluslararası piyasalarda varil başına 62,57 dolar seviyesinde işlem görüyor. Dünkü yükselişin ardından günü 63 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Bugün ise kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,68 azalarak 62,57 dolara geriledi. Aynı saatlerde WTI ham petrol varili 59,48 dolardan alıcı buldu.

Ticaret savaşı kaynaklı talep endişeleri ve artan arz beklentileri fiyatları negatif etkiliyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal ürünlere ek vergi uygulama kararının ardından petrol fiyatları, Çin’in misilleme adımının etkisiyle son dört yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Piyasalarda karşılıklı adımların sınırlı bir iyimserlik yaratmasına rağmen, sürekli değişen tarife uygulamaları ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı endişelerini arttırıyor. Bu durum, petrol fiyatlarında Kasım 2021’den bu yana en sert aylık düşüşe sebep oluyor.

OPEC+ üyesi 8 ülkenin 5 Mayıs’ta yapacağı toplantıda üretim artışı beklentisi, arz fazlası endişelerini artırıyor. Geopolitik gelişmeler ise fiyatların seyrinde etkili olmayı sürdürüyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre, ABD’de ham petrol stokları geçen haftaya göre 3 milyon 760 bin varil arttı. Bu durum da talep endişelerini destekleyerek fiyatları aşağı yönlü etkiliyor.

Brent petrolde teknik olarak 70,67 dolar seviyesinin direnç, 60,11 dolar seviyesinin ise destek olarak izlenebileceği belirtiliyor. Öte yandan ABD Enerji Enformasyon İdaresi gün içinde resmi verilerini açıklayacak.

Related Posts

ABD’de mal ticareti açığı martta rekor seviyeye ulaştı

ABD’de mal ticareti açığı, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükselirken, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı: ABD verileri ve tarife müzakereleri odağında

Küresel piyasalar, ABD’nin yoğun bilanço ve veri gündeminin takip edileceği haftaya iyimser bir başlangıç yaptı. Ticaret müzakerelerine yönelik beklentiler risk iştahını desteklerken, ABD büyüme ve istihdam verileri yatırımcıların radarında.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir