Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Günümüzde, herkesin mutfağında bulunan ayçiçek yağı ve kolza yağı gibi tohum yağlarının popülerliği oldukça yüksek. Ancak, bu yağlar hakkında internet ortamında ciddi tartışmalar dönmekte.

Tohum yağları neden tartışmalı?

Son yıllarda, tohum yağları sosyal medyada sık sık eleştiriliyor ve sağlığa zararlı oldukları iddia ediliyor. Özellikle kalp hastalıkları ve Tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilen tohum yağları, yoğun şekilde eleştiriliyor.

Peki tohum yağları gerçekten zararlı mı?

Tohum yağları karşıtlarının genel eleştirileri genellikle yüksek Omega 6 yağ asidi içeriğine odaklanıyor. Ancak, yapılan kontrollü deneyler Omega 6 yağ asitlerinin enflamasyonu artırmadığını gösteriyor.

Bitki yağları kalp sağlığını destekleyebilir mi?

Yapılan araştırmalar, bitki yağlarının kalp-damar hastalıkları ve kanser riskini azaltabileceğini gösteriyor. Tereyağına kıyasla, daha çok bitki yağı tüketen kişilerde olumlu etkiler görülmüş.

Linoeik asit ve kalp sağlığı

Linoleik asit içeren tohum yağlarının LDL kolesterolü düşürebileceği belirtiliyor. Bu yağ asidinin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı da yapılan çalışmalarda gözlemlenmiş.

Omega 6 ve Omega 3 dengesi

Omega 6’nın aşırı tüketiminin olumsuz etkileri olduğu düşünülse de, her iki yağ asidine de ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, Omega 6 ve Omega 3 dengesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Omega 6 ve kanser riski

Son çalışmalar, Omega 6’nın bazı kanser türlerinin büyümesine katkı sağlayabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, Omega 6’nın etkileri üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Hangi tohum yağları daha sağlıklı?

Mozaffarian’a göre, kolza ve soya yağı gibi tohum yağları diğerlerine kıyasla daha sağlıklı. Bu yağlar, dengeli doymamış yağlar, Omega 6 ve Omega 3 içeriğiyle öne çıkıyor.

Related Posts

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Tütün ürünlerinin sadece akciğere değil, baş ve boyun bölgesindeki dokulara da hayati boyutta zarar verdiğinin söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, baş ve boyun kanserleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kene temasları artıyor: Hangi bölgeler riskli?

Kene temaslarına karşı vatandaşları uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalık. Doğadan eve döndükten sonra mutlaka vücudun kene açısından kontrol edilmesi lazım. Eğer bir kene fark edilirse kesinlikle elle çıkartılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Şizofrenide ilaç tedavisinden daha önemli olan üç şey: Empati, doğru bilgilendirme ve sosyal destek

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ayşegül Koç, “Empati, doğru bilgilendirme ve yeterli sosyal destek, şizofreni hastalarının ilaç tedavisinden çok daha değerli. Şizofreni bir hastalıktır. Tehlikeli olan hastalık değil, hastalıkla ilgili önyargılardır, cehalettir.” dedi.

Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalbe iyi gelen besinler hakkında bilgi veren uzmanlar, hareketsizlik ve sağlıklısız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.