Çin’in ekonomik adımları piyasalarda “devalüasyon” sinyali veriyor

Çin Merkez Bankasının Teşvikleri Değerlendiriliyor

Uzmanlara göre, Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek amacıyla açıkladığı teşvikler devalüasyon adımı olarak yorumlanırken, teşviklerin devam edeceği öngörülüyor.

Ayrıca, ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifelerinden kaynaklı risklerin öngörülebilirliği azalttığı ve tarafların müzakere yapmayı planlamasıyla bu risklerin azaldığı belirtiliyor. Çin, tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak için para politikası tedbirleri açıkladı.

Çin Merkez Bankası, 8 Mayıs itibarıyla 7 gün vadeli ters repo faiz oranını yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e indirdi. Ayrıca, bankaların zorunlu karşılık oranını da 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 50 baz puan düşüreceğini duyurdu. Bu indirimle finansal sisteme 1 trilyon yuan (139 milyar dolar) likidite sağlanacak.

“Küresel piyasalarda Havayı Olumluya Çevirici Bir Adım”

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Çin Merkez Bankası’nın aldığı kararları devalüasyon olarak yorumlayarak, bu adımların para birimini zayıflatacağını ve iç talebi desteklemeyi hedeflediğini belirtti.

Eryılmaz, Çin’in önceki dönemlerde yaptığı teşviklerin aksine şimdi iç tüketimi desteklemeyi amaçladığını ve para politikasıyla bu hedefe ulaşmaya çalıştığını ifade etti. Faiz indirimleri ve likidite artışları ile 1 trilyon yuanlık bir likidite yaratılacağını dile getirdi.

Çinli yetkililerin, ABD ile yaşanan ticaret anlaşmazlıklarının olumsuz etkilerini telafi etmek için aldığı önlemleri değerlendiren Eryılmaz, bu adımların risk iştahını artırdığını ve piyasalara olumlu yansımaları olacağını belirtti. Ayrıca, Çin’in teşvik adımlarının devam etmesinin umut verici olduğunu vurguladı.

“Çin, Olumsuzlukları Telafi Etmek için Desteği Artırıyor”

ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, Çin’in ABD ile yaşanan ticaret savaşının olumsuzluklarını telafi etmek için desteklerini artırdığını belirtti. Dijkhuizen, bu önlemlerin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini ve diğer faiz indirimlerini beklediklerini ifade etti.

PBoC’nin, teknoloji şirketleri tarafından ihraç edilen tahvillerin satın alınmasını desteklemek için ucuz kredi sağlamasını sağlayacak yeni bir borç risk paylaşımının da eşlik edebileceğini belirten Dijkhuizen, ABD ve Çin arasında gerçekleşecek ticaret görüşmelerinin gerginliğin azaltılmasına olanak sağlayacağını düşündüklerini belirtti.

Related Posts

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı: Yaş çayda üreticinin hakkı 35 liradır

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, 2025 yılı yaş çay fiyatının en az 35 lira olması gerektiğini belirterek, “Bu fiyat çiftçinin hakkıdır, ödenmezse üretici topraktan kopar” dedi.

DoubleLine Capital’in kurucusu oran verdi: Altın yükselecek

Dünyaca ünlü yatırımcı ve 91 milyar dolarlık varlığı yöneten DoubleLine Capital’in CEO’su Jeffrey Gundlach, altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. ons altının yakın zamanda 4.000 doları görebileceğini belirtti. Bu tahmin, mevcut seviyeye …

Emekliye promosyon için bankalar yarışta

Emekli aylıklarına enflasyon zammının yansıyacağı temmuz ayı yaklaşırken, aylık ödemelerini kendilerine çekmek isteyen bankalar arasındaki yarış da kızışıyor.

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir