Yeni mantar pilleri: Elektrikle şarj edilmeyecek, sadece “beslenecek”

İsviçre’den Yenilik: Mantar Pili!

İsviçreli bilim insanları, geleceğin enerji depolama teknolojisi olarak gösterilen inovatif bir mantar pili geliştirdi. Bu pil, neredeyse tamamen doğal malzemelerden yapılmış olup biyolojik olarak tamamen parçalanabilir özellik taşıyor ve enerji üretmek için beslenmeye dayanıyor. Bu özellikleri sayesinde çevre dostu bir çözüm sunan mantar piller, elektronik atık sorununu hafifletme potansiyeline sahip.

Gelecekte dünya çapında yaklaşık 75 milyon ton elektronik atık üretileceği tahmin ediliyor. Mevcut piller genellikle toksik metaller ve sentetik bileşenler içerdiğinden geri dönüşümü zorlaştırıyor ve çevreye zarar veriyor. İsviçre’deki malzeme bilimi enstitüsü Empa’daki araştırmacılar, bu soruna bir çözüm getirerek mantarları alternatif bir güç kaynağı olarak kullanmaya karar verdiler.

Mantar Pili Nasıl İşliyor?

Kompostlanabilir ve toksik olmayan mantar pillerinin yapımında selüloz, balmumu ve maya gibi doğal malzemeler kullanılıyor. Pil tasarımında iki farklı mantar türü bulunuyor: Saccharomyces cerevisiae (maya) ve Trametes pubescens (beyaz çürüklük mantarı). Anot bölgesi, mayanın şekerleri parçalayarak elektronları serbest bırakmasını sağlıyor, bu da minyatür bir elektrik jeneratörüne benzetilebilir.

Mantarlar, pilin içinde bulunan besinlerle beslenerek enerji üretiyor. Pilin kullanıma hazır hale gelmesi sadece birkaç hafta sürüyor ve ardından elektrik üretmeye başlıyor.

Performans ve Kullanım Alanları

Tek bir mantar pilinin üretebileceği enerji miktarı 300 ila 600 milivolt arasında değişiyor ve birkaç gün boyunca çalışabiliyor. Dört pil bir araya getirildiğinde küçük cihazlar gibi çevresel sensörleri 65 saat boyunca çalıştırabiliyor. Ancak halen, telefon ve tablet gibi günlük elektronik cihazlar için yeterli gücü sağlayamıyorlar.

Şu anda umut verici bir teknoloji olan mantar pilleri, güçlü ve kararlı hale getirmek için geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bu teknolojinin gelecekte daha geniş kullanım alanlarına yayılması bekleniyor.

Related Posts

2025’e güçlü başlangıç: Samsung, Galaxy S25 serisiyle rekora koştu

Samsung Electronics, 2025’e güçlü bir başlangıç yaparak gelir ve kârda önemli artışlar yaşadı. İtici güç Galaxy S25 ve mobil bölüm olsa da, yarı iletken segmenti karışık bir tablo sunuyor. Şirketin AI ve 2nm gibi geleceğe yönelik büyük yatırımları ise dikkat çekiyor.

İstanbul depreminin dijital ayak sesleri: İnternet kullanıcıları neler arattı?

23 Nisan’da Marmara Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından internet kullanıcıları bazı konulara yoğun ilgi gösterdi. Özellikle Google’ın depremi 30 saniye önceden bildirmesi, sarsıntı sonrası operatörlerde yaşanan …

Geleceğin kaplanını besliyoruz; ehlileştirmezsek av olabiliriz

Bir köprünün çökmek üzere olma ihtimali yüzde 20 olsa, kimse o köprüden geçmeyi göze almazdı. Bir uçağın düşme ihtimalinin yüzde 20 olduğunu bilseydik, kimse o uçağa binmezdi. Fakat, yapay zeka gibi devrim niteliğindeki bir teknolojiyi, ona olan …

Kuzey Amerika’nın alt kısmı yavaş yavaş Dünya’ya doğru eriyor!

Kuzey Amerika’nın altına dalan Pasifik Okyanusu’ndaki tektonik plakanın, kratonik incelmeye neden olduğu teorisi üzerinde duruluyor.

One UI 7 güncellemesi popüler Samsung modeli için yayında!

Samsung, daha önce defalarca ertelenen One UI 7 güncellemesini uyumlu modellere dağıtmaya devam ediyor. Güney Koreli marka son olarak popüler bir orta segment telefonu için One UI 7 sürümünü kullanıma sundu. Galaxy S23 FE için One UI 7 güncellemesi …

Depremi önceden haber veren uygulamalar: En iyi deprem uygulamaları!

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğünde deprem şiddetli şekilde hissedildi. Google bu depremi 30 saniye önce Android kullanıcılarına bildirerek vatandaşların önlem almasını sağladı. 6.2 şiddetindeki depremin ardından daha büyük deprem riskine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir