Yük elleçlemesinde tüm zamanların rekoru geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı Ocak ayına ait denizcilik istatistiklerini değerlendiren bir açıklama yaptı. Türkiye’nin deniz ticaretinden aldığı payı artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Uraloğlu, sektörle ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı.

YÜK ELLEÇLEMEDE REKOR KIRILDI

Bakan Uraloğlu, Ocak ayında limanlarda elleçlenen yük miktarının, geçen yılın aynı ayına kıyasla %12,8 oranında artarak 48 milyon 626 bin 513 ton olduğunu duyurdu. Bu artışla, Ocak ayında tüm zamanların aylık yük elleçleme rekoru kırılmış oldu. Uraloğlu, “Bu gelişme, Türkiye’nin denizcilik sektöründeki güçlü ilerleyişinin bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

KONTEYNER TAŞIMACILIĞI ARTIŞI

Ocak ayında elleçlenen konteyner miktarı da dikkat çekici bir artış gösterdi. Geçen yılın aynı ayına göre %14 artışla, toplam 1 milyon 155 bin 514 TEU konteyner taşındı. Bu artış, Türkiye’nin lojistik altyapısındaki gelişmelerin ve liman yönetimlerinin etkili çalışmasının bir sonucudur.

YURT DIŞI YÜK TAŞIMA ARTIŞI

Yurt dışı limanlarına yapılan yük taşıma miktarı da yükseldi. Ocak ayında yurt dışı yük taşımaları, geçen yılın aynı ayına göre %12,6 artışla 37 milyon 417 bin 998 ton olarak gerçekleşti. Bu artışın önemli bir bölümünü, Türkiye’nin önemli dış ticaret partnerlerine yapılan taşımalardaki gelişmeler oluşturdu.

BÖLGESEL LİMAN PERFORMANSLARI

Bölge liman başkanlıkları bazında Ocak ayında en fazla yük elleçlemesi, 7 milyon 724 bin 97 ton ile Aliağa Bölge Liman Başkanlığı’na ait oldu. Bunu 7 milyon 714 bin 380 ton ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı ve 6 milyon 589 bin 317 ton ile İskenderun Bölge Liman Başkanlıkları izledi. Bu rakamlar, Türkiye’nin limanlarındaki artan yük hareketliliğini ve deniz taşımacılığındaki güçlü pozisyonunu yansıtıyor.

TRANSİT VE KABOTAJ TAŞIMACILIĞINDA ARTIŞ

Ocak ayında, limanlarda yapılan transit yük taşımacılığı geçen yılın aynı ayına göre %12,3 artarak 5 milyon 833 bin 4 ton olarak kaydedildi. Kabotaj taşımacılığında ise taşınan yük miktarı %14,6 artış göstererek 5 milyon 375 bin 511 tona ulaştı.

TAŞINAN YÜK CİNSLERİNDE DEĞİŞİM

Yük cinsleri bazında Ocak ayında en fazla artış gösteren yük türü, briketlenmemiş taşkömürü oldu. Limanlarda toplam 3 milyon 178 bin 643 ton briketlenmemiş taşkömürü elleçlendi. Diğer taraftan, portland çimentosu 886 bin 263 ton ile en fazla taşınan yük cinsi olarak öne çıktı.

İTHALAT VE İHRACAT YÜKLEMELERİ

Ocak ayında yapılan yurt dışı yüklemeleri arasında en fazla taşıma, İtalya’ya yapıldı. ABD ve İspanya da bu sıralamada önemli paylara sahip ülkeler olarak dikkat çekti.

RUSYA’DAN GELEN YÜK MİKTARI EN YÜKSEK

Deniz yoluyla limanlarımıza gelen yüklerin büyük bir kısmı Rusya’dan geldi. Yurt dışından taşınan toplam 37 milyon 417 bin 998 ton yükün %7,2’si Türk bayraklı gemilerle taşındı. Türk bayraklı gemilerle yapılan taşımalarda geçen yılın aynı ayına kıyasla %14,3 artış yaşandı.

TÜRK BAYRAKLI GEMİLERLE ARTAN TAŞIMA

Uraloğlu, Türk bayraklı gemilerin yurt dışına taşıdığı yük miktarının da arttığını belirterek, “Türk bayraklı gemilerle taşınan yük miktarı Ocak ayında 2 milyon 708 bin 146 ton olarak kaydedildi. Bu da geçen yılın aynı ayına göre %14,3 artışa işaret ediyor.” dedi.

Bakan, Türk denizcilik sektörünün global ölçekte rekabet gücünü artırmaya yönelik stratejik adımlar atmaya devam edeceklerini vurguladı.

Related Posts

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı: ABD verileri ve tarife müzakereleri odağında

Küresel piyasalar, ABD’nin yoğun bilanço ve veri gündeminin takip edileceği haftaya iyimser bir başlangıç yaptı. Ticaret müzakerelerine yönelik beklentiler risk iştahını desteklerken, ABD büyüme ve istihdam verileri yatırımcıların radarında.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

3 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 28 zam teklifine karşı işçiler rafinerilerde iş durdurdu. Petrol-İş, “Bu işin hakkı bu değil” derken, gözler yarın yapılacak yeni toplantıya çevrildi.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir