Uzmanlar uyardı: Alkol tüketimi için güvenli bir seviye yok

ABD’de Alkol Tüketimi Yılda Yaklaşık 100.000 Kanser Vakasından Sorumlu

Bir rapora göre, alkol tüketimi her yıl ABD’de yaklaşık 100.000 kanser vakasından ve 20 bin kanserden kaynaklı ölümden sorumlu. Kadınlarda meme kanseri ve sindirim sistemi kanserleri gibi birçok kanser türü için risk faktörü olan alkol, en az yedi farklı kanser türü ile doğrudan ilişkilendiriliyor.

DÜŞÜK TÜKETİM BİLE RİSK OLUŞTURABİLİYOR

Özellikle meme, ağız ve boğaz kanserlerinde, riskin günde bir veya daha az içki tüketiminde bile arttığı belirtiliyor. ABD Beslenme Kılavuzları’na göre, kadınlar için günde bir, erkekler için ise bir ila iki içki “sağlıklı sınırlar” olarak kabul edilse de bu miktarın bile kanser riskini artırabileceği vurgulanıyor.

Rapora göre, alkolün kanser riskini artırmasının dört ana nedeni bulunuyor: oksidatif stresi artırarak DNA ve proteinlere zarar vermesi, hormon seviyelerini değiştirerek özellikle meme kanseri riskini yükseltmesi, vücudun kanserojenleri emme hızını artırması ve toksik bir bileşik olan asetaldehite dönüşerek DNA’ya zarar vermesi.

ABD’de alkolle ilişkili kanserlerin en büyük yükünü kadınlarda meme kanseri oluşturuyor. Sadece 2019 yılında meme kanseri ile ilişkilendirilen 44.180 vaka, kadın meme kanseri vakalarının %16,4’ünü temsil ediyor.

ABD Sağlık Direktörlüğü, alkol tüketimi ve kanser arasındaki ilişkiye dair farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Yetişkin Amerikalıların yaklaşık yarısı alkol ve kanser arasındaki bağlantıyı bilmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, alkolü birinci grup kanserojenler arasında sınıflandırıyor ve alkol ürünlerine kanser riski hakkında yeni uyarı etiketlerinin eklenmesi ve eğitim çabalarının artırılması gerektiğini öneriyor.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir