Ankara Tabip Odası: TÜİK enflasyonu halk sağlığı sorunu!

TÜİK Raporuna Göre Enflasyon Verileri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2024 enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, refah payı eklenmeden memur ve memur emeklilerinin zam oranı yüzde 11,54 olarak belirlenirken, SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranı ise yüzde 15,75 olarak açıklandı. Ankara Tabip Odası, ENAG, TÜİK ve İTO verileri arasındaki büyük farklara dikkat çekerek, enflasyon hesaplamalarında yaşanan oynamaların milyonlarca işçi, memur ve emeklinin hakları ile ücret zamlarını gasp ettiğini belirtti.

ATO’dan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünya genelinde gıda fiyatlarının yıllık yüzde 6,7 arttığı fakat Türkiye’de bu artışın yıllık yüzde 43,6 seviyesinde gerçekleştiği vurgulandı. TÜİK’in Aralık 2024 dönemi gıda enflasyonunu yüzde 43,58 olarak açıkladığı bilgisi paylaşıldı. Ancak, DİSK-AR’ın TÜİK verileri üzerinden yaptığı hesaplama sonucunda emeklilerde gıda enflasyonunun yüzde 60’a ulaştığı belirtildi. Ayrıca, farklı gelir grupları için gıda enflasyonuna ilişkin detaylar da kamuoyuyla paylaşıldı.

Açıklamada, çocuklar ve yetişkinler için günlük kalori gereksinimleri temel alınarak yapılan hesaplamalar sonucunda, dört kişilik bir ailenin asgari beslenme tutarının 21-24 bin TL arasında değiştiği ifade edildi.

“HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN YÜKSEK RİSK”

Ankara’da 3 Ocak itibariyle 200 gram ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zam oranının, işçi, memur ve emekli maaşlarındaki artışı aşması, halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturduğu belirtildi. Açlık sınırının asgari ücretle eşitlenmesinin, sağlıklı beslenememe sorununu tetikleyebileceği vurgulandı.

“YETERSİZ BESLENMEYLE SAĞLIK SORUNLARI ARTACAK”

Maddi sıkıntılar sebebiyle yetersiz ve dengesiz beslenmek zorunda kalan bireylerde çeşitli sağlık sorunlarının görülme olasılığının arttığı ifade edildi. Yüksek gıda fiyatları nedeniyle protein, sebze ve meyve tüketiminin azaldığına işaret edilirken, obezite, hipertansiyon, diyabet gibi sağlık sorunlarının yaygınlaştığına dikkat çekildi.

Related Posts

İşlenmiş altın ithalatına yeni kurallar geldi

Hükümet, işlenmiş altın ve diğer kıymetli madenlerin ithalatında ödeme şekillerine sınırlama getirdi. 2026 sonuna kadar işlenmiş altın sadece belirli yöntemlerle yurda girebilecek. Bu uygulamada ise amaç ülkeden döviz çıkışını kontrol altına almak.

Bakan Kacır, Türkiye’nin fikri mülkiyette önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin fikri mülkiyet alanında önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, “23 yıl önce yapılan patent başvuru sayısı 414’tü. Geçtiğimiz yıl 10 binden fazla patent başvurusu gerçekleşti.” dedi.

Proton, yenilenmiş X50 SUV modeli için ön siparişler açıldı

Malezyalı otomobil üreticisi Proton, X50 modelini daha güçlü bir motorla donatarak dört silindirli, 1.5 litrelik i-GT TD motora geçiş yaptı. Bu motor, İsveç merkezli Geely-Volvo ortaklığı Aurobay tarafından geliştirildi ve Geely-Renault işbirliği …

Akaryakıtta artış için tarih verildi: Motorine büyük zam geliyor

Uluslararası piyasalarda motorin fiyatlarının yükselmesi, yurt içinde de akaryakıt zammını beraberinde getirdi. Çarşamba günü itibarıyla motorine 1.70 TL zam yapılması bekleniyor. Yeni zamla birlikte motorin litre fiyatı İstanbul’da 54.06 TL’ye, İzmir’de 55.25 TL’ye ulaşacak.

Mevsimden arındırılmış TÜFE verisi yayımlandı

Mevsim etkisinden arındırılmış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. TÜFE verileri Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04 arttı

Çiftçilere yaklaşık 345 milyon lira ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 liralık tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.